Când treci prin Strehaia pe drumul principal, grăbind spre vreo destinaţie, fără a avea intenţia de a opri, singurul lucru ce atrag atenţia sunt controversatele case ţigănşti a căror arhitectură refuză să intre în vreun tipar - multe dintre ele netencuite.
Totuşi, dacă faceţi popas în centru pentru a vizita Mânăstirea Strehaia şi aveţi curiozitatea de a vă aventura câteva minute prin împrejurimi, veţi avea o imagine mai completă asupra micului oraş. Lângă mânăsitre veţi găsi primăria, cu monumentul lui Mihai Viteazul în apropiere, precum şi monumentul eroilor. Vizavi de primărie se află cea mai impunătoare clădire a oraşului: spitalul. Poate nu este întâmplător: construcţia spitalului în stil neo-românesc, o clădire de mari dimensiuni faţă de talia oraşului, este meritul unui doctor energic şi devotat, Dumitru Aniţescu, al cărui bust se află în faţa clădirii.
Împrejur sunt străduţe şi case, unele pitoreşti. O surpriză a fost să descopăr o casă foarte veche pe str. Alexandru Ioan Cuza (vizavi de mânăstire foarte aproape de drumul principal) cu o poartă înaltă de lemn şi un fel de foişor de pază, şi el foarte vechi. Are cel puţin 150 de ani, este poate cea mai veche casă din Strehaia şi ar merita să fie folosită ca muzeu. De la vecini am aflat că este sediul Ocolului Silvic.
Comentarii
Trimiteți un comentariu