Oradea a fost mereu pe lista mea de vizitat: un oraș frumos, dar atât de îndepărtat de București. De altfel, în general, nord-vestul țării este zona în privința căreia am cele mai mari lacune. Așadar am primit cu plăcere invitația Mariei, studentă din Republica Moldova în orașul de pe Crișul Repede, de a petrece câteva zile acolo. A fost ocazia de a descoperi unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, care s-a ridicat la nivelul așteptărilor.
Pentru a ajunge la Oradea am optat pentru blablacar (www.blablacar.ro) și am ajuns în opt ore, dimineața. Urmau patru zile în Oradea și Băile Felix. Din experiența mea, două zile (pline) sunt suficiente pentru a descoperi Oradea, atât orașul cât și muzeele sale, fiind astfel o destinație ideală de weekend. M-am convins, dacă era vreo îndoială, că este unul dintre orașele României cu cel mai mare potențial turistic, fiind bijuteria arhitecturii Art Nouveau a țării noastre.
Oradea was always on my visit list: a beautiful city, but so far away from Bucharest. Also, north-western Romania is the area I have visited the least. Thus, I gladly accepted an invitation from Maria, a student from the Republic of Moldova, to visit the city on the Crișul Repede River. It was the opportunity to discover one of Romania's most beautiful cities. My expectations were greatly exceeded.
In order to reach Oradea, I chose blablacar (www.blablacar.ro) and I got there in eight hours, in the morning. I was to spend four days in Oradea and Băile Felix. From my experience, two days (well filled) are enough to discover Oradea, both the city and its museums, thus being an ideal weekend destination. I was convinced, if there was any doubt, that it is one of Romania'a cities with the most touristic potential. It is our country's jewel of Art Nouveau architecture.
Aceasta este bisericuța ce servește drept capelă campusului Universității Oradea. Primele două zile au fost superbe, însorite; următoarele un pic mai acoperite și mai neprietenoase cu turiștii.
This is the small church is the Oradea University campus chapel. The first two days were superb, sunny; the next a bit more cloudy and unfriendly with tourists.
This is the small church is the Oradea University campus chapel. The first two days were superb, sunny; the next a bit more cloudy and unfriendly with tourists.
Înainte de a porni în oraș vă puteți înarma cu o hartă. / You can use a map to get around the city.
În diverse locuri din oraș, puteți găsi și câteva planuri foarte detaliate ale centrului. / You can also consult one in several parts of the city.
Prima destinație a fost, desigur, inima orașului: Piața Unirii. Este un reper și o atracție turistică în sine.
The first destination was, of course, the heart of the city: Unirii Square. It is a landmark and a tourist attraction in itself.
The first destination was, of course, the heart of the city: Unirii Square. It is a landmark and a tourist attraction in itself.
În centrul pieței se află statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul , iar în fundal clădirea primăriei.
Biserica cu Lună, cu fascinantul său ceas ce arată, cu precizie, fazele lunii. A fost construită între anii 1784 - 1790. În interior puteți admira un iconostas superb, în care predomină culoarea albastru.
Tot în Piața Unirii se află palatul episcopal greco-catolic.
Din piață este vizibilă și biserica greco-catolică Sfântul Ierarh Nicolae, iar în apropierea ei o clădire administrativă, printre puținele pe care le-am văzut în oraș în stil neoromânesc.
Biserica catolică Sfântul Ladislau este amplasată proeminent în piața principală. Este una dintre cele mai vechi din oraș, fiind începută în 1720.
Piața a fost foarte recent restaurată, fiind pietruită, amplasate bănci și refăcută stația de tramvai. Înfățișarea actuală dă o impresie de spațiu și de nou, este foarte plăcută.
Piața a fost foarte recent restaurată, fiind pietruită, amplasate bănci și refăcută stația de tramvai. Înfățișarea actuală dă o impresie de spațiu și de nou, este foarte plăcută.
O perspectivă asupra pieței din cealaltă direcție, dinspre Palatul Vulturul Negru.
Simbolul Oradei, Palatul Vulturul Negru a fost construit în 1907-1908 în stil Art Nouveau.
Comentariile fiind de prisos, mă voi limita în a prezenta câteva imagini cu fațada. Recomand să o admirați la asfințit.
Palatul Vulturul Negru
Vitraliul Palatului Vulturul Negru.
Fiind în Piața Unirii, o atracție care nu trebuie ratată este Palatul Primăriei Oradea...
... și al său turn cu ceas, ce oferă a priveliște superbă asupra orașului.
Fie că privirile se îndreaptă spre Piața Unirii (prima imagine de mai sus) sau de-a lungul Crișului Repede spre șantierul sinagogii în restaurare...
... sau spre centrul vechi al orașului, unde am continuat plimbarea, niciun turist nu trebuie să ocolească turnul primăriei. Ceasul acesta măsoară cu exactitate timpul, iar la ore fixe răsună "Marșul lui Iancu".
Piața Unirii, de pe celălalt mal al Crișului Repede.
O plimbare prin centrul vechi al Oradei poate începe de la teatrul Regina Maria și continua pe strada Republicii, spre magazinul Crișul.
În fața teatrului am avut plăcuta surpriză de a descoperi cea mai frumoasă statuie în bronz a Reginei Maria, amplasată pe locul unde, în perioada interbelică, a existat o statuie a reginei.
O plimbare pe strada Republicii, pietonală, înseamnă un plonjon în cea mai mare "rezervație" de arhitectură Art Nouveau din România. Acesta este doar unul din foarte multele exemple. Unele clădiri sunt restaurate. Altele încă așteaptă, sub niște bașe inestetice (!!!), să renască. O operațiune ambițioasă de restaurare a acestor clădiri din centrul vechi ar face Oradea să concureze serios Sibiul sau Sighișoara la capitolul turism. Doar poziția ei excentrică face că nu este mai cunoscută și mai vizitată de români (care au făcut adevărate pasiuni pentru Sibiu, Brașov sau Cluj), dar și de vecinii maghiari. Oradea este o referința în materie de arhitectură Art Nouveau în România, și nu numai. Este de asemenea parte a Rețelei orașelor Art Nouveau (http://www.artnouveau.eu/). Stilurile baroc și neoclasic sunt de asemenea răspândite. Oradea ar putea fi în curând revelația turistică a țării noastre. M-aș bucura mult să fie așa.
Un alt exemplu de Art Nouveau orădean.
atmosferă pe principala stradă pietonală
Strada Republicii are la rândul ei o serie de statui. Aici este un grup statuar al membrilor fondatori ai societății literare A Holnap din Oradea - Ady Endre, Juhasz Gyula, Dutka Akos și Emod Tamas - despre care vom pomeni mai multe în postarea dedicată muzeului Ady Endre.
Pe partea opusă a bulevardului este statuia lui Aurel Lazăr, orădean făuritor al României Mari.
Mai sus pe strada Republicii se poate vizita Biserica "Coborârea Sfântului Duh" (Biserica Romano-Catolică Olosig)...
...și admira trista rămășiță a Palatului Finanțelor, o victimă a colectivizării și retrocedărilor ulterioare. Este chiar o clădire emblematică a orașului, căzută într-o degradare îngrijorătoare.
Continuând plimbarea, se ajunge în Parcul Sandor Petofi...
... pentru a descoperi Bazilica Romano - Catolică "Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria", considerată cea mai frumoasă biserică a orașului.
Catedrala a fost construită între anii 1752 - 1780 în stil baroc.
În fața acesteia se află statuia Regelui Ladislau I, fondatorul orașului.
Lângă biserică se află Muzeul Țării Crișurilor, momentan găzduit de Palatul Episcop Schlauch Lorincz, pe care l-am vizitat (va urma).
Pe drumul de întoarcere din centrul istoric al orașului am traversat Crișul Repede pe "Podul Intelectualilor", pod pietonal, cu o superbă priveliște pe malurile verzi ale Parcului Libertății.
Și la Oradea, Basarabia e România. :)Lângă pod, pe malul râului, se află o tereasă foarte simpatică, priveliștea fiind frumoasă, iar mâncarea bună.
După traversarea podului, se intră într-un alt parc: 1 decembrie. După cum se poate ușor observa din relatare, spațiile pietonale și parcurile se găsesc din belșug în Oradea, oraș foarte plăcut de trăit, important, dar nu exagerat de mare.
În acesta se află amplasat monumentul pentru Al doilea război mondial (monument realizat în stil socialist).
Următoarele zile au fost dedicate vizitei altor zone ale orașului, precum cea a Palatului de Justiție, lângă care se află atât muzeul Ady Endre, cât și Iosif Vulcan.
De neocolit este Cetatea Oradea, despre care voi vorbi pe larg (în imagine cu Maria, gazda vizitei).
De căutat este de asemenea priveliștea asupra orașului de pe dealul Ciuperca, la asfințit. Parcul de pe dealul Ciuperca, ușor accesibil dinspre Parcul Libertății, este recent amenajat și a devenit foarte îndrăgit de orădeni. Se poate urca la Ciuperca pe jos dar se poate veni și cu mașina.
Poate este potrivit ca, înainte de a prezenta mai detaliat cele mai importante obiective turistice ale orașului, să închei această prezentare generală a Oradei, care m-a impresionat într-un mod foarte plăcut, tot printr-o imagine panoramică.
stunning coverage! Thank you for this revelation.....my only experience of Oradea was a weekend in 1991 - and I clearly have a lot of catching up to do!!
RăspundețiȘtergereSo happy it was useful to you. :)
Ștergere