În spatele Mausoleului de la Mărășești, mai puțin știut, este Muzeul Bătăliei de la Mărășești. Este un spațiu acoperit ce permite expunerea unor foarte interesante exponate din vremea Primului Război Mondial: uniforme, arme, fotografii și documente de arhivă.
Spațiul este deosebit de valoros prin suplimentul de informație adus publicului larg. Astfel, aici, prima pagină a ziarului "Dimineața" din ziua de marți, 14 august 1917 (pe stil vechi), ziua intrării României în război.
imagini din război, precum luptele la baionetă
distrugerile războiului: biserica din Mărășești și conacul moșierului George Ulise Negropontes
arme, truse sanitare...
uniforme
imagini cu soldați și ofițeri din Misiunea Militară Franceză (despre care puteți citi excelentul jurnal al lui Marcel Fontaine)
obiecte personale ale locotenentului Ecaterina Teodoroiu, a cărei casă o puteți vizita la Târgu Jiu.
M-am bucurat să descopăr o imagine cu proiectul inițial al "Bisericii Neamului". Din lipsa fondurilor, construcția s-a amânat din anii 20 până în anii 30. Deja, la acel moment, stilul neoromânesc lăsase locul stilului art-deco, așadar mausoleul a fost finalizat astfel și în formă simplificată. Se poate înțelege, din informațiile furnizate, că marele merit pentru finalizarea lucrărilor înaintea izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial revine Reginei Maria și Regelui Carol al II-lea. Ce s-ar fi întâmplat dacă ne prindea noua conflagrație fără măcar a termina locul de veci al eroilor Primului? Ar fi fost rușinos.
Am descoperit cu interes actul de donație prin care George Ulise Negropontes a dăruit statului român moșia pe care s-a ridicat mausoleul, chiar pe locul unde au fost purtate luptele.
îndemn
Muzeul este parcurs de o frescă cu mai multe scene înfățișând scene din istoria națională. Aici, Marea Unire, ora astrală a neamului românesc, parafrazându-l pe Stefan Zweig.
Un judet foarte frumos!
RăspundețiȘtergere