Școala de vară "Primul Pas Unionist" de la Venus - iunie 2014

Anul acesta a fost organizat recensământul populației în Republica Moldova, iar asociația Tinerii Moldovei a desfășurat o amplă campanie de informare a populației în toate raioanele - campania "Primăvara se numără românii" - pentru ca oamenii să știe că au opțiunea să declare la recensământ că sunt români și vorbesc românește. Au fost implicați sute de voluntari, iar cei mai merituoși au primit premiu o excursie la Școala de vară "Primul Pas Unionist" din stațiunea Venus. Odihnă, distracție, plajă, dar și ocazia de a învăța multe lucruri noi. Celor peste o sută de voluntari din Republica Moldova, majoritatea liceeni și studenți, li s-au adăugat voluntarii unioniști mai vechi sau mai noi din România.
Inițial m-am gândit să nu vin! Întâi am înțeles că sunt invitați doar românii din Basarabia; pe urmă nu știam dacă chiar vreau să merg, ce planuri de weekend sau de concediu am... Mare prostie aș fi făcut dacă nu aș fi mers! Caravanele de anul trecut din România (campania "Aducem Basarabia acasă"), la care nu am participat, sau un anumit concert Texas ratat (deși mi s-a oferit invitație!), m-au învățat să nu mă mai auto-cenzurez, ci să dau curs oportunităților care se ivesc, (inclusiv celor neașteptate) pentru că altfel rămân ocazii ratate și regrete. Îndemnele la moderație uneori pur și simplu nu-și au locul, iar implicarea în tot ce înseamnă acțiuni unioniste, de mai bine de 5 ani, în afară că o am în sânge, mi-a adus printre cele mai frumoase trăiri și satisfacții, alături de oameni minunați. Dar să luăm lucrurile pe rând:
Școala de vară a fost organizată în două serii de cinci zile, cu două grupuri succesive. Dimineața aveau loc conferințe, dupămasa ateliere tematice iar restul era timp liber. Voluntari unioniști din toată țara au avut ocazia să facă cunoștință, pentru că mulți se știau doar de pe internet.
De când mă ştiu, în tabere sunt în elementul meu. Nu pot sta locului și îmi vine să vorbesc cu toată lumea, iar tabăra aceasta nu a fost o excepție. Echipa de primire și-a făcut foarte bine treaba, Sabin se ocupa de repartizarea camerelor. Casa noastră pentru următoarele 4 zile a fost Hotelul Rodica, cu condiții modeste dar mulțumitoare pentru nevoile noastre. Șederea aceasta a însemnat pentru mine cea mai lungă perioadă la mare de când eram copil, pentru că în ultimii ani am stat doar weekendurile. Dar, pe de altă parte, pentru mulți basarabeni, această tabără era primul contact cu marea...
Recepția a fost pentru noi și "centru de comandament" și magazin unionist. Trezirea se dădea cu goarna (portavocea setată pe sirenă), de obicei de George. Mai mult în glumă, că majoritatea eram deja treji pentru micul dejun cu sanvișuri. Portavocea se auzea și de pe plajă, am testat într-o zi când am întârziat la atelier! Prânzul se servea la terasa "La Vulturul" unde am terorizat un chelner simpatic dar debordat. Seara, cina era în regim ostășesc: grătar și tocană la ceaun. Conferințele erau organizate la Hotel Diamant din Cap Aurora. Toți cei menționați au donat, ajutat, pus la dispoziție sau permis prin diferite mijloace organizarea acestei școli de vară. Restul l-a suplinit munca și inventivitatea voluntarilor Acțiunii 2012 și Tinerilor Moldovei, adevărați practicieni ai lozincii "prin noi înșine"!
Credeți că vremea frumoasă, marea și plaja ne-au deturnat de la treburile serioase? Nicidecum! Seria întâi a început școala cu ateliere, doar câțiva fani înfocați ai Simonei Halep, printre care mă număr și eu, rămânând în fața televizorului. Aveam și o scuză: finala, din păcate pierdută, era cu Sharapova. Spadasina Ana-Maria Brânză, care a restabilit o săptămână mai târziu scorul la general 1-1, a explicat cel mai bine care e ideea în contextul rivalității istorice cu Rusia.
Eu am fost în atelierul "Tehnici de răspândire a informațiilor", coordonat de Mădălina. De exemplu: noi avem o idee: Unirea! Cum o transmitem la cât mai mulți oameni? Au fost multe alte ateliere interesante, printre care cel de blogging, arta stradală, management de proiecte, gestiune resurse umane, jurnalism civic, relația cu presa sau chiar aspecte mai tehnice precum filmare și editare video.
Conferințele de dimineață au fost interesante. Europarlamentarul Monica Macovei a explicat funcționarea instituțiilor europene unei asistențe mai mult interesate de unirea celor două state românești. Ulterior a admis și dumneaei că unirea reprezintă o soluție pentru Republica Moldova în parcursul ei pro-occidental, pe care România îl urmează de 200 de ani.
A doua zi domnul Marius Diaconescu, lector universitar la Facultatea de Istorie din cadrul Universității București a ținut prezentarea "Unioniștii din Ardeal și înfăptuirea Marii Uniri", prezentare cu multă vervă, presărată cu regionalisme și exemplificări din romanele lui Rebreanu, pe care cei mai mulți basarabeni le-au citit, deși peste Prut e penurie de cărți românești. Ca ardelean, am rezonat foarte mult cu prezentarea domniei sale.
Următoarea zi ne-a vorbit profesorul Radu Baltasiu de la Facultatea de sociologie, despre "Geopolitică și conștiință națională". Cursul de științe politice a fost binevenit, chiar dacă împănat cu expresii precum "soft power" sau "proiecție a puterii" care au necesitat explicații suplimentare pentru numeroșii liceeni din asistență.
În următoarele zile au mai fost la școala de vară parlamentarii Eugen Tomac, Ovidiu Raețchi sau Remus Cernea.
Un aspect foarte important al școlii de vară, așa cum spuneam, a fost faptul că ne-am cunoscut mai bine între noi, cei ce ne dorim să ducem la bun sfârșit proiectul unionist. Am avut ocazia să discut cu contingentul important de la Pitești, pe care până acum îl știam mai mult de la marșuri și de pe net, am descoperit că și Botoșaniul are un grup unionist foarte mare și am revăzut grupul dinamic de la Vaslui, cunoscut la marșuri sau la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului de anul trecut.
În mod special am căutat să discut cu basarabeni. Unele grupuri erau compacte, provenind din același oraș, de exemplu Chișinău sau Călărași, iar printre ei se aflau tineri mai deschiși la vorbă, precum Vlad, Alexandru sau Victor. Am făcut cunoștință cu Iulia și Nicu din Bălți, stabiliți de mai mulți ani la Iași, care ne-au povestit lucruri incredibile despre cum au trăit ei tulburările de la 7 aprilie 2009. De asemenea am vorbit într-o seară cu Mariana și Mihaela din Edineț, respectiv Telenești. Edineț e raionul de care am fost responsabil să mă interesez în primăvară: cum se desfășoară campania de informare desfășurată sub coordonarea Otiliei, o liceancă olimpică din Târnova. Mariana, din Fetești, a fost în echipa ei și am fost foarte curios să-mi povestească mai multe lucruri concrete despre informarea populației om cu om, sat cu sat, stradă cu stradă, ce bucurii sau ce neplăceri au avut.
Am aflat că la 25 de ani de la căderea cortinei de fier încă sunt prea puține cărți în română în Basarabia, că Neagu Djuvara, fenomen mediatic la noi, nu a trecut încă Prutul și este necunoscut chiar și olimpicilor. Pentru mine asta înseamnă că pe Prut mai subzistă o cortină de fier a culturii, că informația și cultura încă nu circulă liber și firesc în tot spațiul românesc. (Culmea este că m-am întâlnit întâmplător cu domnul profesor în următoarele zile și l-am informat despre această discrepanță, după care am scris la Humanitas. Dumnealor au avut amabilitatea să-mi răspundă: criza nu le-a permis să se extindă peste Prut, dar colaborează cu librăriile de acolo și fac și donații după posibilități). Am fost foarte înduioșat față de această simplă cerere de cărți românești, pentru că iată, sunt oameni care au, dar nu citesc, alții ar citi dar nu au acces.
La final de tabără, îmi dau din nou seama că oamenii sunt cei care îmi dau cea mai mare motivație pentru înfăptuirea României cu Republica Moldova, oameni ca cei pe care i-am întâlnit la Venus, români care-și doresc să circule liber, să aibă acces la informație, să nu fie rupți de trenul european și care realizează că acest lucru e cel mai sigur posibil într-o Românie reîntregită, mai ales că sângele apă nu se face. Și este până la urmă logic: cea mai mare bogăție a Republicii Moldova sunt chiar oamenii, cum spunea jurnalistul economic Moise Guran. Tot Moise scria într-un interesant articol despre cele patru generații de români: generația resemnării, generația speranței, generația încrederii și generația înfăptuirii, clasate pe vârste. Nu aș trage linii etanșe între acestea, sunt convins că sunt fel și fel de oameni la orice vârstă (resemnați, sau dimpotrivă, angajați), dar ce-mi e mie clar este că la Venus am fost în prezența generațiilor care vor înfăptui Unirea!

Multumiri pentru fotografiile puse la dispoziţie de Ştefan Sabin, Vlad Bileţchi, Ion Dranicer, Nicu Postolachi, Adrian Lupu şi Valentin Popa. 

"The First Unionist Step" summer school in Venus resort, June 2014

This year there was a census in the Republic of Moldova, and the association Tinerii Moldovei (Moldova's Youth) organized an information campaign in all the counties, titled "Suntem români, vorbim românește" (We are Romanians, we speak Romanian) so that people may know that they have the option to declare themselves Romanians and the language spoken Romanian. Hundreds of young people volunteered and the prize for the most active ones was a place at "The First Unionist Step" summer school in Venus resort, by the Black Sea. Rest, fun, beach and the opportunity to learn many new things. Over a hundred Romanians from Bessarabia participated, along with several dozens of unionist volunteers from Romania.
First I thought I would skip it! I misunderstood that only volunteers from Bessarabia are invited. Then I wondered if it's sensible to go, how I should plan my vacation this summer... But passing this opportunity would have been a big mistake! The organized trips last year in the whole country (the campaign "We bring Bessarabia home") where I elected not to go, or the missed Texas concert (with free invitation offered at the last minute) have taught me to stop the self-censorship, to allow myself to say yes to (unexpected) opportunities, otherwise there will be missed chances and regrets. Sometimes taking it slow makes no sense and getting involved in unionist activities in the last 5 years or so, besides the fact that it's in my blood, has brought me some of the most intense sensations and satisfaction, amid great people. But let's take things one step at a time:
The summer school was organized with two groups of people, two sets five days each. In the morning there were conferences, workshops in the afternoon and the rest was free time. Unionist volunteers from all over the country got the chance to meet each-other. Many of them kenw each-other only from the internet.
In any summer camp, I'm like a fish in the sea. I can't stay in one place and I want to have the chance to talk to everybody. The welcome was flawless, especially Sabin, who gave us our room. Rodica Hotel was our home for four days. The conditions were humble but met our needs. For me it was also the longest stay by the seaside since childhood - these last years I only spent weekends at the beach. On the other hand, for some Romanians from Bessarabia, this was the first time they saw the sea.
The hotel reception was at the same time "command center" and unionist store. We woke up at the call of the bugle (a megaphone set on siren mode), usually George was eager to perform this task. It was more amusing than annoying, because most of us were already awake for breakfast. The siren was audible from the beach too, we were late once and heard it from there! Lunch was at the tarrace "La Vulturul" (The Eagle), where we drove crazy a rather likable but swamped waiter. Dinner was rather soldierly, with grill or a huge pot of stew. The conferences were held at Hotel Diamant in the adjacent Aurora Cape resort. All these mentioned donated, helped, put at our disposal or otherwise facilitated the organization of the summer school. The rest was done thanks to the work and ingenuity of the volunteers of Acțiunea 2012 (Action 2012) and Tinerii Moldovei, who implemented the Romanian historical slogan "by our own means".
If you think the good weather, sea and sand prevented us from doing our work, you are mistaking. We started our workshops on the first day, only die-hard fans of tennis player Simona Halep skipped the session to watch her lost Roland Garros final with Sharapova. There were stakes for us too, as sports rivalry with Russia is important. We set the score straight a week later when the Romanian women's sword team defeated the great eastern neighbor for the European title.
I participated at the workshop "Information distribution techniques", coordinated by Mădălina. For example, if we want to promote the Union, how do we get this message through to as many people as possible? There were many other interesting workshops, lile blogging, street art, project management, human resources management, civic journalism, relationship with the press or even more technical aspects like filming and film editing. 
The morning conferences were also interesting. Monica Macovei, European Parliament MP explained the functioning of the European Union institutions in front of an auditorium more interested in the immediate union of the Republic of Moldova with Romania. Ms. Macovei also admitted that the Union could be a viable solution for the Republic of Moldova, a way to firmly integrate into Europe, which was also Romania's historic struggle.
The next day, professor Marius Diaconescu, from the History Faculty of the Bucharest University presented "The national struggle of the Romanians of Transylvania and the realization of the Great Union". He presented with a lot of verve, with a lot of regional talk, examples from the classic Transylvanian author Liviu Rebreanu - also studied in Bessarabia in spite of the scarcity of Romanian literature. Originating from Transylvania myself, I related a lot to his story.
Another interesting presentation was made by professor Radu Baltasiu from the Sociology Faculty: "Geopolitics and national consciousness". The political science course was welcome, even though it contained expressions like "soft power" or "power projection" which needed some explaining to highschoolers.
The next days MPs Eugen Tomac, Ovidiu Raețchi and Remus Cernea also joined the summer schools and said a few words.
One of the most important aspects of the summer school was the fact that the volunteers got to know each-other. Myself I was happy to talk a bit more to the group from Pitești, that I knew mostly from rallies and from the internet. I also discovered that the northern town of Botoșani has a large group of unionist volunteers and I was glad to meet the group from Vaslui again, after having first met them at the Izvoru Mureșului Summer University last year.
I was especially keen to discuss with Romanians from Bessarabia. Some of the volunteers came in tightly knit groups, like the ones from Chișinău or Călărași. Some of them were more daring and sociable, likeVlad, Alexandru or Victor. I met Iulia and Nicu from Bălți, relocated in Iași in the last few years. They told us some pretty awesome stories from the April 7th 2009 revolts in the Republic of Moldova, how they and their families experienced the events. I also talked to Mariana and Mihaela, from Edineț and Telenești counties. Edineț is the county I kept in touch with during the information campaign in spring, coordinated by Otilia, an A student from the town of Târnova. Mariana, from the neighboring village of Fetești, was part of her team and I was curious to find out more about their experience combing the streets, interacting with people, how were their reactions, possible conflicts or happy encounters.
I found out that 25 years after the fall of the Iron Curtain, there are still not enough Romanian books in Bessarabia, that Neagu Djuvara, a media phenomenon in Romania, has not yet crossed the Prut and that there is still a cultural iron curtain drawn over that river. Information and culture still do not flow freely in the Romanian space. (The funny thing is that I ran into Professor Djuvara the next few days and told him about the situation. He told me I can write to Humanitas if I wish, which I did: they answered that the economic crisis unfortunately prevented them to open libraries in the Republic of Moldova, but they cooperate with local libraries and also occasionally donate). I was very touched by this simple request for Romanian books, for there are people who have plenty of them but don't read, on the other hand others would read but don't have access to books.
At the end of this wonderful experience, I realize again that it is the people who motivate me the most to pursue the union of Romania and the Republic of Moldova, people like the ones I met at the Venus summer school, Romanians like me who would like to travel freely, to have access to information, to be part of the European adventure, and who realize all this is possible in a reunified Romania, especially since we are all the same people. It's logical, the greatest asset of the Republic of Moldova are the people themselves, just like journalist Moise Guran said. This popular TV personality wrote a good article about four generations of Romanians and their traits: resignation, hope, confidence and fulfillment, broken down by age. I wouldn't draw strict lines between these generations, I'm sure people can be either hopeful or resigned in any generation, but it's clear for me that in Venus I saw the generations that shall make the Union reality!

I'd like to thank Ştefan Sabin, Vlad Bileţchi, Ion Dranicer, Nicu Postolachi, Adrian Lupu and Valentin Popa for the permission to use their photos. 

 Poză de grup cu seria întâi pe picior de plecare și seria a doua abia sosită.
Group picture with the first set about to leave and the second set just arrived.


 Grupul din Vaslui știe să promoveze noul model de tricouri: de la stânga la dreapta Andrei, Sebastian, Florin, Andreea și Paul.
The group from Vaslui knows how to promote the new T-shirt models: from left to right Andrei, Sebastian, Florin, Andreea and Paul.

 Grupul din raionul Călărași, Basarabia, nu se lasă mai prejos: Mariana, Costea, Tudorița, Mihai și Alexandrina.
This group from Călărași county in Bessarabia is just as great: Mariana, Costea, Tudorița, Mihai and Alexandrina.  

 Basarabia și România se întâlnesc... în valurile Mării Negre
The Black Sea's waves unite Romania and Bessarabia

Mai mulți tineri, cei mai mulți liceeni din Chișinău, din prestigioasele licee Gheorghe Asachi și Mihail Sadoveanu, printre cei mai implicați în atelierele seriei întâi: rândul de sus - Igor, Vlad, Bogdan, Alexandru și Denis, rândul de jos - Doina, Corina și Danna.
Some of the most active participants in the first series, a group of hischoolers, most of them from the prestigious establishments of Gheorghe Asachi and Mihail Sadoveanu, in Chișinău: higher row - Igor, Vlad, Bogdan, Alexandru and Denis, lower row - Doina, Corina and Danna. 

 Poza e neclară dar oamenii sunt de bază: Nicu și Iulia de la Iași, originari din Bălți, și Igor și Victoria din Chișinău.
The picture is blurred but the people are solid: Nicu and Iulia from Iași, hailing from Bălți, and Igor and Victoria from Chișinău

 Conferințele de dimineață într-un cadru mai neobișnuit, sala fiind pusă la dispoziție ca soluţie de ultim moment de Hotel Diamant.
Morning conferences in an unusual setting, with the room put at our disposal by Hotel Diamant as a last minute replacement.

 Odată cu încălzirea vremii, conferințele s-au mutat pe tesară. Dave captivează auditoriul seriei 2.
With the warmer weather, the conferences moved on the terrace. Dave is captivating the auditorium of the second set of the summer school. 

 Gazda noastră, Hotelul Rodica, decorat de Tinerii Moldovei.
Our home for the summer school, Hotel Rodica, decorated by Tinerii Moldovei. 

 Recepția s-a transformat pentru câteva zile în "Centrul de comandă".
The front desk was transformed in "The Command Center" for a few days.

 Tricouri și alte recuzite de vânzare pe www.magazin-romanism.ro
T-shirts for sale on www.magazin-romanism.ro

 Ședințe de organizare la care îi arătăm lui George tot sprijinul nostru. :)
Organizational meetings where we show George all our support. :)

 Atelierul meu, "Tehnici de răspândire a informațiilor", cu Mădălina, Vadim, Costea, Mariana, Iuliana, Ciprian și grupul din raionul Călărași.
My workshop, "Information broadcasting techniques", with Mădălina, Vadim, Costea, Mariana, Iuliana, Ciprian and the group from Călărași county in Bessarabia. 

Diana și Bogdan din Botoșani, împreună cu Doina și Alina din Ungheni, despărțiți doar de Prut.
Diana and Bogdan from Botoșani with Doina and Alina from Ungheni, separated only by the Prut.  

 Omniprezentă, Iulia ține o prezentare celor din seria a 2-a.
Ubiquitous, Iulia is giving a presentation to a group from the second set.
  
 Nicu la prezentarea de final, seria întâi. / Nicu giving the wrap-up presentation, first set.

 Unele sesiuni au fost ținute într-un cadru mai mult decât relaxant.
Some of the workshops were held in very relaxing premises.

 Atelierele de "Comunicare cu presa" și "Jurnalism civic", ținute de Liliana și Iulia (a 5-a, respectiv a 7-a pornind din stânga) cu Iulia din Iași/Bălți (4), Mariana din Edineț (6) și Mihaela din Telenești (9). Scriitorii de azi și de mâine.
The "Communication with the press" and "Civic journalism" workshops held by Liliana and Iulia (5th and 7th from the left side) with Iulia from Iași/Bălți (4th), Mariana from Edineț (6th) and Mihaela from Telenești (9th). Writers of today and tomorrow. 

Aspectele logistice: masa de seară se gătea la ceaun sau grătar. Legumele nu lipseau nici ele din meniu, din fericire pentru fete (că băieții sunt mai fripturiști de fel).
Logistic aspects: the evening meal was cooked with pot and grill. Vegetables were available too, luckily for the girls (for men will generally not refuse a well done steak).

 Tocană de cartofi cu porc și mămăligă. Din păcate imaginea e neputincioasă când e vorba să transmită gust. Potato and pork stew with polenta. Unfortunately, images are powerless to convey taste.

 Poate cel mai popular atelier: "Artă stradală". / Probably the most popular workshop: "Street Art".

 Și rezultatul, înfățișat cu mândrie de întreaga serie întâi.
And the result, shown with pride by the first summer school group.

 Prima serie la final, cu diplome de participare. Mai mult decât hârtia, faptele vorbesc.
The first set on their last day in summer school, with participation diplomas. However, paper is thin, actions are stronger. 

Soarele a fost generos cu noi în stațiunea Venus a Mării Negre. Deie Domnul să se ridice într-o zi și să vadă plaiurile românești reunite.
The sun was generous with us at the Venus resort by the Black Sea. May it rise one day and see the Romanian brothers and sisters reunited.

Comentarii

  1. Foarte frumoase imaginile si activitatile, se vad relaxarea si voia buna.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu