Mânăstirea dintr-un lemn



Am fost de două ori la Mânăstirea dintr-un lemn, și de fiecare dată - o spun cu părere de rău - vizita nu mi-a prea plăcut. 
Prima dată era pe înserat, nu prea se vedea bine, la intrare am fost întâmpinat de măicuțe cu întrebarea dacă nu binevoiesc să redirecționez 2% pentru noua biserică (a treia - care între timp a fost construită, urât, de nici nu am fotografiat-o). Am zis pas, la mine 2% se duc spre asociații de protecția naturii, patromoniului sau unioniste, în funcție de ani. 
A doua oară am vizitat pe burniță, la capătul unui drum în refacere. Era și timpul să se asfalteze.

I visited "One wood monastery" twice, and each time with mixed feelings.
Its name comes from the fact that legend has it it was built from a single ancient oak tree.
The legend is beautiful, the premises were a bit unsettling for me and each time I visited in horrible weather. That, and something of an unwelcome opulence of the more recent church building, must have influenced the visit. 

Cerul, albicios imposibil de fotografiat, natura, altfel frumoasă, era din nou gri.

Horrible photographing conditions.

La mânăstire există, pe lângă vestita bisericuță de lemn, o alta, din piatră. Ctitorită în vremea lui Matei Basarab, clopotnița și casa domnească au fost ridicate de Ștefan Cantacuzino (1714-1716), trădătorul și succesorul lui Constantin Brâncoveanu. Ștefan Cantacuzino a fost la râdul său ucis de turci, de altfel iar familia i-a murit în pribegie.

The second-oldest church is built in the XVI-th century and restored in Ștefan Cantacuzino (1714-1716), a wallachian prince who betrayed his predecessor, the famous Constantin Brâncoveanu. Like Brâncoveanu, he ended up murdered by the Turks.

Fațada este decorată în mod obișnuit, cu motive populare și policrome, care, sincer, mie îmi dau o stare de neliniște. Este, în orice caz, unicat.

The facade is decorated oddly, with rustic motifs. They trouble me somewhat and I can't remember seeing the like anywhere else.

După ieșirea din incita bisericii de piatră se pot observa stejarii seculari pentru care este faimoasă Mânăstirea dintr-un lemn.

After exiting the premises of the monastery, centuries old oak trees can be seen. They make the legend of the monastery.

De acești stejari se leagă legenda unui cioban ce a găsit o icoană într-un stejar secular și a primit în vis porunca de a construi o biserică dintr-un unic astfel de stejar gigant. Dacă unii stejari se mai păstrează și azi, mulți au fost doborâți de vreme.

These oak trees are at the center of a legend which says that a shepherd once found the icon of the Virgin Mary in a tree and then dreamt that he should build a church from the wood of that one gigantic tree. Multisecular trees still exist on the premises, but most have been toppled by old age.

Stejarii aflați încă în picioare sunt foarte bătrâni și din păcate foarte bolanavi.

The oak trees still standing are mined by disease, unfortunately.



Urcând mai departe se ajunge la bisericuța "dintr-un lemn", conservată în stare foarte bună, pe un postament de piatră.

Going further, we reach the original wooden church. It is very well preserved, placed on a stone base.



Până la urmă acest colțișor de mânăstire, această bisericuță îmi plac și este poate o dovadă că uneori ar trebui să păstrăm lucrurile simple. 

It is this small church, this corner that I like the most. Maybe it is an indication that we should keep things simple.

Comentarii

  1. S-a strecurat o eroare in anii lui Stefan Cantacuzino.
    Si niste imagini (mai proaste, fiind facute pe lumina de seara cu un obiectiv nefericit) cu biserica si cu pisania refacuta de Stefan Cantacuzino la biserica lui Matei Basarab
    https://pozedecat.wordpress.com/2019/03/21/color-33/
    https://pozedecat.wordpress.com/2018/04/08/usile-de-duminica-133/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O eroare de doar 100 de ani :D ; am corectat. Mie îmi plac imaginile tale, mai ales prima. La mine lumina a fost chiar proastă.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu