Primăria, biserica și școala din Dănești - Harghita

Drumul național 12 trece prin Harghita prin satul Dănești, în care atenția mi-a fost atrasă de mai multe clădiri deosebite, motiv pentru care a făcut un popas.
Este vorba în primul rând de clădirea primăriei. Este o construcție într-un stil aparte și căutând mai multe informații am aflat că a fost construită în 1912 de un inginer din partea locului, Antal Vidor, în stilul propagat de  arhitectul maghiar Károly Kós. Sursa de inspirație al acestuia din urmă sunt casele țărănilor maghiari din Transilvania. 
Biserica din sat, aflată lângă primărie, are dimensiuni destul de mari și a fost construită între 1922 și 1935 în stil neogotic. 
Nu departe se află clădirea liceului (Grup Școlar Petőfi Sándor). Clădirea, deși nu are multe elemente decorative, este clar în stil neoromânesc și a fost construită în perioada interbelică. 
În fața clădirii se află două statui de Kosza János, un sculptor originar din Dănești: bustul lui Petőfi și un grup statuar numit "Început". Mie cel din urmă mi se pare simbolic potrivit cu locul, părând a înfățișa o familie ce-și trimite copilul la școală. 

The town hall, church and school in Dănești - Harghita

National road nr. 12 in Harghita county passes through Dănești. While driving through, my attention was drawn by several buildings on the side of the road. 
The largest is the town hall. It has a peculiar style and I found out it was built in 1912 by a local engineer, Antal Vidor, in the style used by architect Károly Kós. The latter's source of inspiration were Hungarian peasant houses in some parts of Transylvania.
The church, found next to the town hall, is rather large. In was built between 1922 and 1935 in Neogothic style. 
Close by is the local highschool, named after Hungarian poet and 1848 Revolution leader Sándor Petőfi. Although it does not have many decorations, I identified the Neoromanian style in which it was built in the Interwar period.
In front of the school building are 2 statues by local sculptor Kosza János. The first one is a bust of Petőfi. The second is a statue group named "Beginning". It seems to portray a family sending their son off to school, so I find the theme particularly suited to the location.      

primăria Dănești / Dănești town hall

Biserica neogotică Imaculata Concepție / The Neogothic Immaculate Conception Church 

Grupul școlar Petőfi Sándor / The Petőfi Sándor highschool

Petőfi, de Kosza János / Petőfi, by Kosza János

Grupul statuar "Început", de Kosza János / "Beginning" statue group, by Kosza János

Comentarii