Conacul Răduţeştilor şi biserica de lemn de la Butoieşti

La Butoieşti, sat aflat la jumătatea distanţei între Filiaşi şi Strehaia, s-a născut psihologul, filozoful şi omul de litere Constantin Rădulescu-Motru, Preşedinte al Academiei Române. Casa memorială este un conac boieresc înalt, cu arcade la etaj, vizibil din valea Motrului, şi în jurul căruia se întindea, înainte de război, moşia familiei. Persecutat de regimul comunist, savantul a fost nevoit să vândă o parte din moşie iar restul a fost confiscată. Conacul are o placă memorială dar nu se vizitează.
În apropiere, pe dealul de deasupra satului, se află cea mai veche biserică a comunei, ctitorită în 1821 de preotul Constantin Popescu, fost căpitan de panduri în oastea lui Tudor Vladimirescu. Constantin Popescu este bunicul academicianului Rădulescu-Motru. Aşchia nu sare niciodată departe de trunchi, dacă putem spune aşa.
În faţa pridvorului sunt plantaţi, simbolic, trei tei, probabil mai vechi de 100 de ani. Biserica este deschisă doar în timpul slujbelor şi merită văzută pentru pictura şi icoanele ce datează din secolul 19, şi astăzi bine conservate.

Comentarii

  1. Felicitari,trebuie adaugat ca preotiul Constantin Popescu,originar din carbunetsi gorji,retras dupa inabusirea revolutiei lui Tudor Vladimirescu la Manastirea Gura Motrului s-a apucat de bisrica in toamna anului 1821 si a terminat-o in 1822,sfintita cu hramul Sfintii Voievozi,cand a fost hirotonit preot al acestei biserici avand cantaret pe Baluta Popescu si paracliser pe Diaconu sanPatru fosi panduri sub comanda lui,impreuna cu altii.Acest constantin Popescu aste bunicul lui Constantin Radu Popescu care-si schimba numele prin clasa a doua in Constantin Radulescu Motru,filozoful,psihologul omul de stiinta,fost presedinte al Academiei Romane,proprieterul conacului mai sus aratat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc pentru completări! Pierdusem firul genealogic cu schimbarea de nume. Mi se pare cu atât mai interesant faptul că acest neam a dat la fiecare generaţie oameni remarcabili.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu