Cisnădie

Cisnădie este un oraş a cărui nume începe să fie din ce în ce mai cunoscut ca referindu-se la un loc liniştit, cu privelişti frumoase, înconjurat de păduri şi de munţi, un orăşel recomandat pentru vacanţă.
Mai demult Cisnădie era o capitală a industriei textile, unde se fabricau covoarele "de Cisnădie". Înainte de Revoluţie erau disponibile numai pentru export (sau pentru români prin uşa din dos), iar după... industria a fost pusă pe butuci. Faţă de destinul acestui orăşel, distrugerea industriei sale cele mai de preţ a fost o grea lovitură şi un act de trădare a intereselor locuitorilor. Poate se va mai putea pe viitor reporni industria covoarelor la Cisnădie, pentru că atunci când moare o întreprindere, "brandul", sau marca prin care s-a făcut cunoscută, mai supravieţuieşte o vreme şi poate fi motorul unei renaşteri. Între timp, la Cisnădie mai există doar un Muzeu al industriei textile, pe care îl recomand călduros.
Bineînţeles, veche aşezare săsească ajunsă prosperă, vechea "Heltau" are şi o impresionantă biserică fortificată, printre cele mai frumoase pe care le-am văzut. Din fericire, în oraş mai este o comunitare însemnată de saşi, iar acest lucru chiar se vede prin grija pe care o au pentru case (străzile principale sunt foarte curate, casele îngrijite, renovate cu atenţie), pentru ansamblul bisericii fortificate şi prin modul ospitalier de primire.

Cisnădie

Cisnădie is known more and more as a quiet town surrounded by beautiful landscapes, mounatains and forrests, fit for leisure and holidays.
Not long ago, Cisnădie was the capital of the textile industry. Here "Cisnădie" carpets were made. Before the 1989 Revolution these were reserved for export and only a few could be bought by Romanians with relations. In the 1990s the industry declined and finally the machines were scrapped. It was a hard blow for Cisnădie. Maybe there is still a chance to restart the business someday, because the brand is still known and held in high esteem in Romania and even on some markets abroad. In the meantime, the Textile Industry Museum tells the story and I higly recomment that you visit it.
Cisnădie also has one of the most beautiful fortified churches I have seen. There is still a large Saxon community in the town they call "Heltau" and they contribute a lot with their care, things well done and hospitality.     



Comentarii

  1. A doua fotografie este cu adevarat superba! Ferestrele deschise si Dacia veche ii dau imaginii o aura de demult, pe care o adoram. Bravo!

    Hai-la-Bord.blogspot.com - Despre Romania asa cum este cu adevarat

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc. Am ezitat dacă să pun poza asta sau alta, dar a câştigat Dacia aceasta care e frumos îngrijită de proprietar. Şi casa a fost un pic restaurată - modelul albastru de la ferestre. Aşa că Dacie veche dar nouă, casă veche dar îngrijită, o privelişte plăcută. Şi puteţi observa ce curăţenie e pe străzi!

    RăspundețiȘtergere
  3. multumesc frumos pt poza , acolo locuiesc eu si Dacia e amea ,intradevar casa este ceva monument istoric si a fost rconditionata acum mai bine de 10 ani , fiind din 1881

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi vă mulţumim. Fiecare om care îşi îngrijeşte casa şi locurile dimprejur contribuie în a face România mai frumoasă. Pe deasupra, unii suntem şi amatori de maşini vechi, iar Daciile de model mai vechi încep să capete statut de maşini de epocă în mâinile mecanicilor şi restauratorilor pricepuţi.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu