Biserica fortificată Dârjiu

În bucla făcută între Odorheiu Secuiesc și Sighișoara pentru a vizita curia de la Mărtiniș, trebuia să ne oprim la biserica fortificată de la Dârjiu, monument clasat în lista UNESCO a patrimoniului universal. Nu este o biserică săsească, ci una construită de secui, în arealul transilvănean unde cele două zone, săsești și secuiești, se întâlnesc. Probabil de acolo influența primilor asupra celor din urmă. 
Biserica era în restaurare, dar am putut să-i admirăm frumuseațea, mai ales în interiorul decorat cu albastru și pictat cu fresce, o raritate, ca și la Mălâncrav. Complexul impresionează prin zidurile și bastioanele puternice. 
Sper că șantierul se va încheia cu succes, mai ales având în vedere importanța extraordinară a sitului. Lângă biserică am fotografiat și alt "monument istoric", un tractor ciudățel.

Dârjiu fortified church

On the road from Odorheiu Secuiesc to Sighișoara, after visiting the Mărtiniș manor, we had to stop at the Dârjiu fortified church, listed as a UNESCO world heritage site. It is not a Saxon church, but a Szekler one, at the point where the two areas meet, prompting the latter to build a church similar to the ones of the former. 
The church was being restored, but we were able to visit it and admire its beauty, especially the blue decor and the medieval frescoes, a rare occurance; we can mention Mălâncrav fortified church as another exception. The whole site is impressive with its high walls and bastions. 
I hope the restoration works shall be conducted in accord with the importance of the site. Nearby I photographed another "historic monument", a weird looking tractor. 













Comentarii

  1. Buna ziua,

    Sunt interesat de o colaborare cu site-ul dumneavoastra. Daca doriti sa colaboram va rog sa ma contactati la aceasta adresa de email pentru a discuta mai pe larg. Pentru ca acest email sa nu fie catalogat drept "un email nedorit" am evitat sa scriu adresa site-ului dumneavoastra aici asa ca va rog, atunci cand imi veti raspunde, sa precizati si adresa site-ului dumneavoastra.

    Cu stima,
    Daniel Stroe

    RăspundețiȘtergere
  2. Extraordinara, mai ales in interior. Seamana foarte mult cu biserica din Calnic, judetul Covasna, acelasi albastru linistitor, aceleasi dantelarii...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu