Copşa Mare

În copilărie cunoşteam mult mai bine satul Copşa Mare, dintre Mediaş şi Blaj, cu ale sale furnale impresionante în care se fabrica negru de fum. Nu ştiu dacă nu cumva coşul principal nu este cel mai înalt din sud-estul Europei.
Copşa Mare este însă alt sat, la destul de mare distanţă, dar foarte aproape de Biertan, peste dealuri. Drumul este foarte pitoresc şi merită să vă repeţiţi până acolo pentru că biserica din sat chiar merită drumul. E foarte diferită ca tip de Biertan şi oarecum o completează, în viziunea mea.
Satul este îngrijit, cu multe case restaurate bine. Am înţeles că sunt stabiliţi în sat o familie de italieni care au impulsionat economia zonei. Casele lor sunt cele mai frumoase.

Copşa Mare

In my childhood I knew well Copşa Mică (Small Copşa), situated between Mediaş and Blaj. It has a huge factory with one of the highest chimneys in the whole region. It used to really impress me.
Copşa Mare (Big Copşa) is another village, quite far from the other one but very close of Biertan. The road goes over some hills and it's worth it. There is a fortified church, quite a bit different from the one in Biertan, which somehow it completes. It's a different experience.
The village is neat with nice houses, usually well restored. I heard there is a family of Italians who have settled in and are working hard to develop the area. Their houses are the most beautiful.





Comentarii

  1. N-am mai trecut pe acolo de 17 ani. Vad ca se pastreaza surprinzator de bine unele case avand in vedere ca populatia de acolo are o anume majoritate ...
    Intotdeauna ma amuza sa subliniez ca, Copsa Mare este mult mai mica decat Copsa Mica!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aşa este. Copşa Mică e în drumul spre satul bunicilor mei, Cenade, pe la Lunca. E nod rutier Blaj-Mediaş-Sibiu.
    Copşa Mare se vedea superb din turn şi se pare că satul e pe mâini bune. Proximitatea de Biertan îl ajută. Eu am fost absolut încântat de vizită.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu