Dealu Frumos

Dealu Frumos, aproape de Agnita, este centrul geografic al României (sunt curios care era centrul geografic al României interbelice). Acest fapt şi biserica fortificată, nu sunt singurele motive pentru care să îl vizitaţi. Este un sat pitoresc în mijlocul unei zone superbe: valea Hârtibaciului.

Dealu Frumos

Dealu Frumos, close to Agnita, is the geographic center of Romania (I wonder where the center of interbellum Romania was). It has a superb fortified church and it is close to numerous other ones on the Hârtibaci valley. Its name means beautiful hill.



Comentarii

  1. Ce frumos ai reusit sa surprinzi si Dealu Frumos si Merghindeal...eu imi aduc aminte, de altfel cu placere, de niste ulite cu noroi pana la genunchi, de case parasite si de palcuri de tigani in jurul masinii...dar si de doua dintre cele mai frumoasa biderici fortificate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Era vară, nu era noroi. Vreau să subliniez că statele săseşti sunt importante şi prin prisma caselor, nu doar a bisericilor. Din păcate nici eu nu am pozat suficiente case în fiecare sat prin care am trecut...
    Sunt mulţi ţigani, mai ales la Dealu Frumos, la magazinul de vizavi de biserică. O casă impresionantă. Dar încerc să pun poze unde să nu apară prea mulţi oameni, maşini parcate, stâlpi de lumină, etc, deci nu am pus acea casă. Vânzătoarea era de treabă, chiar îi spuneam că sper că conştientizează norocul de a avea prăvălie vizavi de biserică: se opresc turiştii şi cumpără ceva şi de la ea. Mi-a dat dreptate. În mai toate satele saşi nu mai prea sunt, iar în unele sunt mulţi ţigani. Dar în unele locuri, la Viscri de exemplu, au conştientizat importanţa patrimoniului pentru bunăstarea lor. Se poate, prin educaţie. La Merghindeal, de exemplu, ne-a deschis biserica un îngrijitor care mi se pare că era ţigan. Ne-a făcut turul foarte frumos. (ps. nu sunt de acord cu termenul rom şi deliberat nu îl folosesc).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu