Muzeul Ceasului "Nicolae Simache"

Muzeul Ceasului din Ploiești este cunoscut și unic la nivel național, o destinație obligatorie pentru cine vizitează orașul. Poartă numele lui Nicolae Simache, profesor și muzeograf prahovean ce s-a îngrijit de înființarea și dezvoltarea a numeroase muzee în județ, printre care menționăm Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Casa Memorială "I.L. Caragiale", Muzeul Memorial "B.P. Hașdeu" din Câmpina sau Muzeul Memorial "Nicolae Iorga" din Vălenii de Munte. Bustul ilustrului propagator al culturii care a fost profesorul Simache se află astăzi în curtea Muzeului Ceasului.
Acesta este găzduit în casa Luca Elefterescu, magistrat și politician ploieștean. Are o linie arhitecturală inconfundabilă: este o minunată casă renascentistă. Înăuntrul ei este adăpostită o adevărată comoară: o infinită varietate de ceasuri și instrumente de măsurat timpul.
La capitolul instrumente rudimentare putem menționa clepsidre cu nisip, instrumente de măsurat cu ajutorul apei sau... lumânări gradate pe ore.
Urmează ceasuri mecanice din perioada Renașterii. De asemenea, ceasuri aurite de felul cum am mai admirat doar la Versailles sau ceasuri ancastrate în piese de mobilier măiestrit lucrate, precum, în imaginea nr. 3 o vitrină cu blazonul Cantacuzinilor.
În muzeu am descoperit că poate exista și ceasul tablou: de exemplu priveliștea unui oraș cu un turn... cu ceas, ceasul fiind adevărat, funcțional, cu mecanismul în spatele pânzei și cadranul parte a peisajului.
Majoritatea sunt funcționale, dar nu merg non-stop - ar fi mare gălăgie - un ghid vă poate demonstra funcționarea unor piese, cum ar fi ceasurile muzicale.
Muzeul este bine întreținut, foarte viu și este un lucru extraordinar faptul că s-a reușit, de la înființarea lui în 1963, achiziționarea unor piese valoroase, unicat.
Într-una din camere sunt expuse în vitrine numeroase ceasuri de buzunar cu carcase ornamentate. Mi-am adus aminte cu plăcere de o mică comoară proprie: un ceas de buzunar ce a aparținut bunicului meu. Fiind de pe la sfârșitul secolului 19, rivaliza cu piesele din muzeu dar pentru mine este mai prețios decât oricare dintre ele.

"Nicolae Simache" Clock Museum

"Nicolae Simache" Clock Museum in Ploiești is well known and indeed unique in Romania, a must-see. It bears the name of its founder, professor and curator Nicolae Simache, who oversaw the creation and development of numerous museums in the region. The Prohova County History and Archeology Museum, the "I.L. Caragiale" Memorial House, the "B. P. Hașdeu" Memorial Museum in Câmpina or the "Nicolae Iorga" Memorial Museum in Vălenii de Munte. Professor Simache now has a statue in the courtyard of the Clock Museum, a tribute to his achievements.
The museum is located in the Luca Elefterescu house, a local magistrate and politician. It has a unique Rennaissance style but the true treasure is found inside: an infinite variety of clocks and time measuring devices.
First rudimentary instruments like hourglasses, time devices based on water or graded candles.
You then have time pieces from the late Rennaissance, gold plated clocks the likes I have seen in Versailles, clocks mounted in furniture, like in picture nr. 3, a piece belonging to the powerful Cantacuzene family, bearing their arms.
In this museum I discovered clocks inserted in pictures. Thus you may have an urban landscape with a clock tower. The clock mechanism is behind the canvas and the clock face blends in the picture.
Most of the clocks are in working condition. The curators can demonstrate how some of them work, like the musical clocks for example.
The museum is well kept and fortunately has had an active acquisition policy since its creation in 1963.
One of the rooms has numerous pocket watches with ornate cases. They reminded me of a little treasure I have at home: my grandfather's pocket watch. It is a 19th century piece rivaling with some of the models in the museum, but to me it is more precious than any of them!Comentarii

  1. Cum ai reusit sa faci fotografii? noua ni s-a cerut 5 lei pentru fiecare obiect care intra in imagine. Ni s-a parut prea mult. S-a schimbat regula sau ai platiti? Multumim pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  2. În Prahova taxa de fotografie este de 25 de lei, cam mult, dar am considerat că la Muzeul Ceasului merită investiţia. Mi se pare totuşi mare, în condiţiile în care în Dâmboviţa, de exemplu, este 15 lei şi în Gorj mi se pare că e mai puţin. Poate aveaţi aparate semi-profi sau care arătau mai nuştiucum. Tarifele sunt afişate şi mi se pare că potrivit nuştiu exact căror criterii taxa poate fi majorată.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ne-ar fi placut sa fie semi-profi sau profi aparatul:)) faza se intampla prin 2006 sau 2007. Au trecut, deja, 5-6 ani, deci s-au schimbat lucrurile. Poate mergem, din nou, ca de placut, ne-a placut mult.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu