Mânăstirea Rupestră Șinca Veche

Denumit și "Templul Ursitelor", Mânăstirea rupestră de la Șinca Veche este considerat un loc magic, un loc cu energii. În orice caz, este un loc pitoresc, aflat în centrul țării, nu departe de Zărnești.


Este interesant de știut că familia lui Gheorghe Șincai, exponent de seamă al Școlii Ardelene, se trage din Șinca Veche. Numele nu este, așadar, o coincidență (cum în viață mai nimic nu este, o coincidență).  

O datare precisă a bisericii de la Șinca Veche este 1742, momentul interzicerii ei de către autoritățile habsburgice care stăpâneau atunci Transilvania. De fapt ea ar fi mult mai veche, un templu existând în acest loc cu mii de ani în urmă. Las cititorii să dezlănțuie fantasmele dacice... cert este însă că nu se cunoaște mare lucru despre valențele odinioară păgâne a templului.

Alei frumos amenajate, cu pietriș și garduri de nuiele asigură accesul pe întreg domeniul. E curățenie. 

O biserică nouă și chilii frumos îngrijite au fost amenajate. 

Arhitectura este una tradițională, armonioasă./

Acesta este pangarul. Seamănă un pic cu Bag's End, din Stăpânul Inelelor. 

Sacru și profan la Șinca Veche...
Un panou servește de avertisment celor care, vrăjiți de frumusețea locului, ar uita faptul că sunt pe pământ sacru. Așadar, vă rugăm, nu profanaț'! :)

Înainte ca aleile să conducă pașii la templu propriu-zis, se pot observa aceste pietre uriașe cu mult mușchi agățat de ele, care mie, cel puțin, mi se par foarte ciudate. Cumva, este aspectul care mi-a plăcut cel mai mult la Șinca Veche.

Templul este protejat de o copertină, pentru că ploile ar macina dealul de lut. De altfel, vizita noastră s-a desfășurat sub o ploaie sâcâitoare.

Templul conține multe simboluri creștine, mozaice și chiar păgâne. Este cert un loc sfânt, un pic straniu și o formațiune geologică foarte interesantă, efemeră, cum am explicat, dacă nu ar fi protejată de om.
Un loc foarte frumos la Șinca Veche este platoul de deasupra templului. Urcați scările, ieșiți din pădure și admirați în jur priveliștea până departe. :)

Comentarii