Mausoleul de la Mărășești

Întru Slava Eroilor Neamului
Pe câmpia de la nord de Focșani, pe locul unde s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul țării noastre în Primul Război Mondial, s-a ridicat mărețul mausoleu al eroilor : Mărășești.

Pentru mine a fost mereu un loc de importanță majoră: l-am vizitat demult și de asemenea știam că vreau să-l revăd la o sută de ani de la bătălie. Dacă acum aproape zece ani era destul de deteriorat (infiltrații de apă în cupolă, statuile în stare precară), de data aceasta am avut bucuria de a-l găsi restaurat iar statuile de bronz curățate.

- istoria succintă a construcției mausoleului, cu numele artiștilor care l-au realizat
-

Cupola de granit a sculptorilor Ion Jalea și Corneliu Medrea. Ion Jalea a fost rănit chiar la Mărășești, pe 17 august, pierzând brațul stâng. Capodoperele create de sculptorul constănțean în următoarele decenii, printre care se numără inclusiv Arcul de Triumf, au fost făurite cu o singură mână!
Mausoleul este străjuit de două rânduri a câte 5 eroi, generali sau simpli soldați.
Prima este înfățișată Ecaterina Teodoroiu, sublocotenent, căzută la Mărășești în seara zilei de 22 august 1917.

Generalul Constantin Christescu, comandantul Armatei 1 la Mărășești.

Generalul Constantin Prezan, Șeful Marelui Cartier General.

Generalul Henri Berthelot, Șeful Misiunii Militare Franceze

Rândul de busturi închinate eroilor este încheiat de cel al Căpitanului Grigore Ignat (maior post mortem), "găsit mort în tranșee, cu mitraliera în brațe, înconjurat de oamenii săi și mormane de cadavre inamice. A luptat ca un brav și tot astfel a murit." (ordinul de zi al armatei din 19 august 1917). Astăzi, pe locul unde a căzut în fruntea companiei de mitraliori a fost ridicată o cruce albă.

Pe frontispiciului mausoleului sunt scrise luptele purtate în Primul Război Mondial, inclusiv treimea eroică "Mărășești, Mărăști, Oituz".

- detaliu de la poarta de intrare din fier forjat al mausoleului -

Mausoleul de la Mărășești mai este denumit și Biserica Neamului și, într-adevăr, găzduiește sub cupola sa un altar.

În fața altarului se află sarcofagul Generalului Eremia Grigorescu, eroul luptelor de la Oituz și Mărășești, unde a comandat Armata 1. Eroul cu o viață de roman s-a stins înainte de vreme, în anul 1919.

În mausoleu sunt înmormântați peste 5000 de eroi, printre care Generalul Henri Cihoski, exterminat la Sighet de comuniști, și Maria Zaharia, fetița de numai 12 ani din satul Răzoare, a cărei poveste este relatată de Dumitru Almaș (vă las să o descoperiți). 

nume de eroi

Majoritatea ostașilor căzuți au rămas însă necunoscuți, pe locul unde au oprit ofensiva germană, precum aceștia din luptele de la Pralea și Mușunoaiele.

Am fost nespus de bucuros să văd că cenzura comunistă nu a șters de la Mărășești Basarabia

În cupolă poate fi admirată îndeaproape fresca lui Eduard Săulescu.

Începutul bătăliei: 6 august 1917.

Nu trebuie trecut cu vederea faptul că Mausoleul de la Mărășești este construit pe moșia boierului George Ulise Negropontes, care a donat terenul. 
100 de ani mai târziu, Mausoleul de la Mărășești rămâne unul dintre cele mai sfinte locuri la care să ne plecăm fruntea în semn de respect față de sacrificiul eroilor care s-au jertfit pentru România Mare.

Comentarii