Casa Anton Pann

La Râmnicu Vâlcea se află o bătrână casă cu o istorie particulară, cea a celui care a compus muzica imnului României, Anton Pann.

There is a house in Râmnicu Vâlcea with a particular history. It was the home of the composer of the Romanian Anthem (Awaken Romanian), Anton Pann.

Anton Pann s-a născut în Sliven, în Bulgaria de astăzi, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Rămas orfan de tată de mic copil, familia lui peregrinează între Chișinău și București. Își pierde doi frați mai mari în războiul ruso-turc din 1806-1812. Se stabilește la București, unde este cântăreț de biserică. Învață tipografia și traduce texte bisericești din greacă în română. 
Anton Pann, va avea o bogată carieră ca poet, compozitor, folclorist și publicist. Mihai Eminescu l-a menționat în a sa poezie "Epigonii", ca fiind "finul Pepelei, cel isteț ca un proverb".

He had a rich career as a poet, composer, specialist in folk poems and culture and he was also a journalist. Mihai Eminescu, Romania's national poet, mentioned him in his poem "Epigonii" (unworthy successors), as being "wise as a saying". 

În casă este o expoziție privind viața lui Anton Pann.

The house holds an exhibition about the life of Anton Pann.

Este de asemenea amenajată conform unui interior de epocă.

It is also furbished like a house from the beginning of the 19th century.

Interesant este că această casă a fost translatată 37 de metri, în contextul demolărilor și sistematizărilor comuniste. O astfel de imagine este mai familiară pentru Bucureștiul anilor 1980, dar iată că s-a petrecut și la Râmnicu Vâlcea.

It is interesting to know that this house was displaced 37 meters in the context of communist urban planning of Râmnicu Vâlcea. Aggressive communist urban planning was common in main cities, often with disregard for individuals and heritage. Such an image is more common for Bucharest in the 1980's, where many churches and buildings were displaced, but there were some in smaller cities too.  

Interiorul are foarte multe influențe otomane, europenizarea era doar la început. 

The interiors are of Ottoman type, the European influence was only starting to be felt in the first decades of the 19th century.

Deși seamănă, nu este înfățișată casa Anton Pann ci una similară.

Although similar, this is not the same house but the painting of another.

sobă veche cu olane

old heating stove with air circulation pipes

Bucătărie, vatră, ustensile și un fier de călcat pe cărbuni. Am găsit unul la bunica dar deja nu îl mai folosea, ci folosea tot unul destul de simplist, ce se încălzea pe plita sobei.

Kitchen, hearth, utensils and an iron heated with hot charcoals.


Un bun îndemn.

"Long talk, few actions".

Comentarii